Tether informatie

Tether is een relatief jonge cryptomunt. Het werd pas in 2015 opgericht, maar is ontzettend bekend geworden. Helaas niet om positieve redenen. Hackers wisten miljoenen te stelen van het bedrijf achter tether (Tether, het enige verschil is de hoofdletter) en na aanklachten van fraude wist tether eigenhandig te zorgen voor een fikse koersdaling van alle cryptovaluta in 2018.

Tegelijkertijd is dit een speciale blockchaintoepassing en cryptomunt. De waarde van de coins wordt namelijk vastgehouden op de waarde van de dollar. Daarmee is het een bijzonder handig betaalinstrument voor internationale bedrijven. Zeker wanneer je ziet dat er geen anonieme transacties gedaan kunnen worden met tether. Dat maakt de cryptocurrency nog interessanter: Het voldoet namelijk niet aan de standaardkenmerken die we oplepelen wanneer het gaat om munten zoals Bitcoin.

Wat doet Tether?

Tether is een munt die uitgebracht is door Tether Limited en de waarde van de digitale munt wordt verbonden aan de waarde van fiatgeld, zoals een euro, dollar of een Japanse yen. Dat betekent dat het een stabiele munt die die niet onderhevig is aan enorme waardeveranderingen, zoals Ethereum. Dat is een nadeel voor de mensen die willen speculeren zou je denken, maar het tegendeel is bewezen in het verleden. Voor de mensen die op de exchange handelen is het handig om één munt te hebben die een relatief vaste waarde houdt, om zo onderling te handelen met de andere munten.

Tether is nog een stapje verder gegaan. Andere cryptovaluta rekenen transactiekosten. Tether doet dit alleen wanneer je handelt buiten de Tether Wallet, zoals op een beurs of door een andere wallet te gebruiken. Hieraan is duidelijk te zien dat deze munt zich richt op de mensen die betalingen willen doen en willen ontvangen, en niet alleen een munt is waar je geld in investeert om zo te speculeren.

Tether is veel in het nieuws gekomen op positieve en negatieve manieren. Hierbij is het vooral belangrijk om op te merken dat de aanklachten over fraude voornamelijk betrekking hadden op het bedrijf achter de tether, en niet de digitale munt zelf.

Koers en waarde van Tether

De koers en waarde van tether zijn ronduit ‘saai’ wanneer je deze vergelijkt met andere munten in de digitale blockchainwereld. De waarde van de tether is immers gekoppeld aan het fiatgeld. Dat lijkt een bijzonder voordeel te zijn, maar we wijzen er graag op dat de waarde van fiatgeld géén vaste waarde is zoals elders beweerd wordt. De koersen van dollars, euro’s en yens zijn immers ook volatiel, zij het lang niet zo volatiel als de koers van bijvoorbeeld de IOTA of de NEM.

Hieronder kun je de koers van de tether zien:

De mogelijke koersontwikkelingen in de toekomst zijn gebaseerd op de toekomst van fiatgeld. Dat is een contradictie op zichzelf voor de mensen die geloven dat cryptovaluta een einde zullen maken aan het fiatgeld. Overigens zal de interesse voor tether zeker toe blijven nemen wanneer het aantal handelaren op de digitale markt toeneemt. Een ‘vaste’ waarde binnen de portfolio maakt het makkelijker om te handelen op de internationale markt, al dan niet met cryptovaluta.

Tether kopen

Wil je aan het werk met je portfolio om zo een stevige basis te hebben bij het handelen op de internationale markt? Dan is het kopen van tether een goede optie. Op de grotere exchange kun je met jouw cryptovaluta tether kopen. Dit kan onder andere bij BitFinex en bij Changelly. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om fiatgeld te gebruiken om tether aan te kopen. Dit kan niet op alle exchanges, omdat deze opgezet zijn om te handelen tussen de verschillende munten zelf. Changelly is echter een exchange waar je ook tether aan kunt kopen met euro’s of dollars. Je zoekt dan niet naar tether, maar naar de officiële afkorting van de munt: USDT.

Tether Wallet

Wil je aan de slag met cryptovaluta, dan moet je investeren in een goede hardware wallet. Er zijn nog altijd mensen die hun munten bewaren in een wallet bij een exchange of een andere online opslaglocatie. Dit wordt een ‘hot storage’ genoemd, wat in feite betekent dat hackers, malware en virussen hierbij kunnen komen en jouw complete vermogen gevaar loopt. Wil je serieus met de handel beginnen en wil je investeringen doen die moeten groeien na verloop van tijd, dan kies je een hardware wallet.

Zoals veel innovatieve munten heeft tether hier enorme problemen mee gehad. Er waren veel geïnteresseerden, maar voortgang kwam er niet. Mede door de slechte verhalen in de media, maar ook door de obstructies die het bedrijf tegenkwam tijdens het werken met banken in Taiwan. Op dit moment is Tether druk aan de slag gegaan met Trezor om zo een sterke hardware wallet op te zetten. Een wallet die meerdere munten ondersteunt, zodat je ook zeker weet dat je er ontspannen mee kunt gaan handelen op de exchange.

Hoe kun je Tether minen?

Wanneer je gezien hebt dat de waarde van tether gelijk gehouden wordt aan de waarde van fiatgeld, dan weet je in feite al direct dat het mijnen van tether, ofwel USDT, niet mogelijk is omdat de waarde van de munten gestuurd moet kunnen worden op elk moment. Nu betekent dat niet dat je niet door mijnen aan tether kunt komen. Je moet alleen even iets slimmer zijn dan de mensen die het hierbij laten en die verder gaan zoeken.

Heb je een mining rig, dan weet je zelf precies welke munten je winstgevend kunt mijnen. Wil je vanaf een computer gaan mijnen in een pool, zoek dan een cryptomunt met een stijgende waarde die wél gemijnd kan worden, en zoek vooral naar een lage moeilijkheidsgraad. Vervolgens ga je aan de slag en verzamel je een aantal tokens die je na verloop van tijd via je wallet naar een exchange zet. Daar kies je vervolgens voor het aankopen van tether en je betaalt met de cryptovaluta die je door minen verworven hebt. Je kunt tether dus niet mijnen, maar je kunt wel aan tether komen door te mijnen.

Direct aan de slag met tether?

Er zijn veel spookverhalen over tether te vinden op het internet, maar wanneer je naar de datum kijkt van de berichten, zie je meestal al snel in dat het oude berichtgevingen zijn. En Tether Limited bestaat nog steeds. Tether is niet de munt die de toekomst van fiatgeld duister maakt. Integendeel, het is een cryptomunt die verbonden is aan de waarde van fiatgeld en dat maakt het een investering die veel zekerder is dan investeringen in andere munten in de digitale wereld.

Besef goed dat tether vooral een handelsinstrument is. Het is geschikt om betalingen mee te doen en mee te ontvangen, maar als instrument om te speculeren is het zelf niet veel waard. Het is daarentegen een bijzonder handig middel voor de mensen die internationaal willen handelen en die een breed portfolio op willen zetten. Aangezien tether tegenwoordig ook werkt met Litecoin en Ethereum, is het zeker een munt om in de gaten te houden.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges