Qtum informatie

Er zijn bijzonder veel verschillende cryptovaluta die stuk voor stuk beweren een oplossing te zijn voor een bepaald probleem dat op dit moment actueel is. De vraag is in hoeverre dit klopt, want vaak ontstaan er juist nieuwe problemen door het ontwikkelen van nieuwe blockchaintoepassingen. Of het is al eens gedaan door een ander bedrijf. Qtum heeft daar lessen uit getrokken. Het is geen nieuwe blockchaintoepassing, het gebruikt namelijk de beste delen van de Bitcoin blockchain en heeft deze gecombineerd met de Ethereum blockchaintoepassingen. Precies, een samenvoeging van beide mogelijkheden heeft geleid tot het ontstaan van een blockchaintoepassing die niet nieuw te noemen is, maar die zeker een oplossing biedt.

Bitcoin heeft namelijk problemen. Sommige problemen zijn niet zo belangrijk, andere remmen de groei van de blockchaintoepassing op dagelijkse basis. Zo kunnen er geen slimme contracten afgesloten worden via de blockchaintoepassing en dat is vervelend, want bij Ethereum kan dit wel en dit heeft gezorgd voor een sterke groei. Maar Ethereum heeft op zijn beurt een programmeertaal die speciaal ontwikkeld is voor Ethereum, waardoor programmeurs en ontwikkelaars een drempel hebben om te beginnen.

Qtum combineert het beste van beide en heeft daarmee een systeem opgezet dat steunt op de logge maar betrouwbare Bitcoin, met de dynamiek van Ethereum. Daar heeft het de interesse mee gekregen van PwC, die Qtum een toepassing noemt die in lijn ligt met de doelstellingen van PwC zelf. Interessant, want dit miljardenbedrijf zou zomaar de community achter Qtum aan kunnen vullen ergens in de komende jaren. Want zover is het nog niet. Qtum is jong. Het werd in 2016 opgezet en pas in 2017 was de ICO, waar 117 uur nodig was om het streefbedrag te behalen. Qtum heeft nog tijd nodig.

Wat doet Qtum?

Het is ingewikkeld om uit te leggen wat Qtum precies doet. Daarom beperken we ons hier tot de grootste voordelen en nadelen van Qtum, zodat je precies weet waar je op moet letten bij deze blockchaintoepassing. Dit begint bij de Ethereum Virtual Machine. Dat is de basis van de smart contracts op de Ethereum Blockchain, precies waar het succes ligt van de blockchaintoepassing. Dit is de manier waarop Qtum de toekomst wil ankeren. Deze contracten zorgen ervoor dat verschillende bedrijven, ontwikkelaars, particulieren en organisaties overeenkomsten kunnen sluiten binnen de blockchain waarbij de data vastgelegd kunnen worden. Deze contracten worden ‘slim’ genoemd omdat zij dynamisch zijn. Er kunnen voorwaardelijke beperkingen opgesteld worden, waarna een contract in werking treedt, of juist ophoudt.

Qtum is daarnaast een slot op het minen van de munten. Goed, Bitcoin is al bijna klaar met mijnen, omdat de cap bijna gehaald is, maar Qtum heeft er bewust voor gekozen om een PoS te worden. Deze Proof of Stake maakt het minen van de munten onmogelijk en dát lijkt een nadeel, maar is het niet. We leven in een tijd waarin we leren dat we spaarzaam moeten zijn met energie. Het minen van Bitcoins heeft juist zoveel energie gekost dat nationale overheden de boel op slot willen gooien. Heb je Qtum, dan heeft dit geen effect op de waarde van de munten. Deze worden hoogstens meer waard.

De grote vraag blijft waarom Qtum gekozen heeft voor het UTXO model van Bitcoin. Ethereum heeft al in een vroeg stadium besloten hier géén gebruik van te maken vanwege de beperkingen van dit model. Maar het model wordt wel gebruikt voor Qtum. Wat dit gaat betekenen voor de toekomst en de waarde is nog onduidelijk, vooral omdat de oprichters achter de Qtum stichting nog altijd bezig zijn met het verder ontwikkelen van de toepassingen en mogelijkheden die gebruikt kunnen worden. Het is nog geen probleem, het kán wel een probleem worden wanneer hier niets aan gedaan wordt.

Koers en waarde van Qtum

De koers van de Qtum is volatiel. Het is goed te zien dat dit nog een jongere toepassing is, waarbij een duidelijke stijging te zien is na de ICO, met een flinke daling van de waarde na de stabilisatie. Het is beroerd voor de grafiek dat deze daling precies viel voor het moment waarop de waardes van alle cryptomunten zijn gaan pieken, omdat Qtum daardoor weer een flinke piek en daling laat zien. Maar, wanneer er beter gekeken wordt naar de cijfers, valt iets op. Op het moment van schrijven hebben de meeste cryptomunten zich nog niet eens hersteld tot de helft van de waarde van de enorme piek in het begin van 2018. Maar de waarde van Qtum is langzaam gaan dalen en is op dit moment nog niet onder de helft van de waarde gekomen wanneer er gekeken wordt naar de koers in verhouding tot de Bitcoin.

Hieronder kun je de actuele koersveranderingen van de Qtum zien.

[widget]

Wat dit gaat betekenen voor de toekomst is natuurlijk niet te zeggen. In dit geval is het verstandig om te kijken naar de community achter Qtum. Gaat PwC zich actief inzetten en wordt Qtum gebruikt door PwC, dan zal de waarde enorm gaan stijgen. Blijkt echter dat UTXO een probleem gaat worden, dan kan dit ervoor zorgen dat heel de markt tot stilstand komt. Het is en blijft een volatiele markt en daarom is het verstandig om nooit meer geld in te zetten dan je echt kunt missen. Dat geldt voor alle cryptomunten die je aan kunt schaffen overigens, niet alleen voor de Qtum.

Qtum kopen

Heb je interesse in Qtum, dan kun je direct jouw munten kopen. Althans, als je in het bezit bent van andere cryptomunten om mee te betalen, want lang niet alle exchanges bieden de mogelijkheid om saldo te storten met fiatgeld (zoals op jouw Visa, iDeal of PayPal). Daarom wordt aangeraden om eerst naar Litebit of AnyCoinDirect te gaan en daar Bitcoin aan te schaffen, of Ethereum. Vervolgens kun je met die munten naar een grotere exchange, zoals Binance of Kraken om daar de aankoop te verrichten.

Qtum Wallet

Qtum is een ERC20 cryptomunt. Dat betekent dat het aan de eisen van Ethereum voldoet en dat is een groot voordeel voor de mensen die de munten veilig op willen slaan op een hardware wallet. De Ledger Nano S en de modellen van Trezor zijn geschikt om munten met deze indeling op te slaan.

Besteed hier gerust wat extra aandacht aan. Je wilt misschien kleine investeringen doen en je hebt het idee dat dit nog interessant is voor hackers. Het tegendeel is waar. Hackers pakken de grote beurzen en de kleine investeerders. Op de eerste plek is veel geld te halen, maar bij de kleine investeerders zijn de bedragen makkelijker te halen omdat de beveiliging vaak niet in orde is. Kies daarom altijd voor verificatie in 2 stappen. Wanneer je er echt werk van wilt maken, kies je uiteraard voor een hardware wallet omdat dit de veiligste manier is om de munten op te slaan. Kies je voor een Ledger of Trezor, dan kun je de meeste munten gewoon op één plek bewaren, waardoor het veel makkelijker wordt om direct te gaan handelen of ergens te betalen.

Hoe kun je Qtum minen?

Qtum werkt op basis van Proof of Stake. Dat betekent automatisch dat de munten niet gemijnd kunnen worden en dat wordt gezien als een van de voordelen van Qtum omdat het hiermee een duurzamere blockchaintoepassing is.

Heb je een mining rig of wil je een mining rig aankopen, dan is Qtum geen optie voor je. Je kunt echter wel kijken naar een andere altcoin die wel te minen is. Kijk dan vooral naar munten met een lage moeilijkheidsgraad en munten die sterk in waarde kunnen stijgen. Op die manier kun je munten minen die je vervolgens over kunt maken naar de exchange. Daar kun je vervolgens Qtum aanschaffen met de munten die je wel kon minen. Met een omweg kun je dan alsnog door te minen Qtum aanschaffen.

Direct aan de slag met Qtum?

Qtum heeft een grote naam gekregen door de combinatie van de mogelijkheden die Bitcoin en Ethereum boden. Het heeft de problemen opgelost door een stabiele blockchaintoepassing van de Bitcoin te combineren met de mogelijkheden van Ethereum. Maar er zijn problemen die opgelost moeten worden voordat Qtum echt de toekomst kan hebben. Zoals de toepassingen die gebruikt worden binnen de blockchaintoepassing zelf. Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat de enorme drop in waarde van de altcoins niet te zien is bij Qtum in februari 2018. Het is geleidelijk gegaan en met de community achter Qtum is het mogelijk dat dit een veel groter concept gaat worden dan bijvoorbeeld Ethereum zelf.

Let daarom vooral op de grotere bedrijven die actief mee willen doen om zo slimme contracten op te stellen op de blockchain. Wanneer PwC een actieve deelnemer wordt binnen de community, is Qtum binnen een week tijd vertegenwoordigd over heel de wereld. Wat dat met de waarde doet, hoeven we natuurlijk niet uit te spellen voor je.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges