Monero informatie

Monero is een van de cryptovaluta die met een duidelijk doel opgezet is. In 2014 werd Monero op de markt gebracht om volledige anonimiteit te bieden aan de gebruikers. Zowel de ontvangers als de verzenders van het geld kunnen anoniem blijven, waardoor het een interessante cryptovaluta is voor het DarkWeb. Niet alleen blijft onzichtbaar wie betaald heeft en wie ontvangen heeft, ook het verstuurde bedrag is niet te traceren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bitcoin.
De valuta die aan de Monero verbonden is, is de XMR. Het wordt gebruikt als een manier om betalingen decentraal door te voeren, maar de blockchaintoepassing kan ook ingezet worden om informatie versleuteld en anoniem te versturen. Dat is interessant wanneer IoT in het volgende stadium komt, want uiteindelijk draait het meeste toch om Internet of Things.

Wat doet Monero?

Monero is een interessante blockchaintoepassing omdat er grote voordelen aanzitten ten opzichte van cryptovaluta zoals Ethereum, maar het systeem is verre van perfect. Laten we beginnen met de nadelen van de XMR en Monero:

  • Het mijnen kost veel energie
  • Gebruikers hebben niets te zeggen
  • Anonimiteit zorgt voor argwaan

Laten we beginnen bij het mijnen. Wereldwijd worden er veel miners gebruikt die allemaal veel energie vreten. Aangezien er steeds meer gewerkt wordt aan een duurzame wereld, zijn er veel overheden en bedrijven die hiertegen op willen treden. Hier zijn al duidelijke geluiden over te horen. Zo zijn er verschillende landen in Azië die het mijnen willen verbieden.
De gebruikers van Monero hebben totaal niets in te brengen. Het zijn de ontwikkelaars die de beslissingen maken vanuit hun ivoren toren. Dat past niet bij de cryptovaluta en het idee waarom dit opgezet is. Het verzwakt ook de positie van de community, wat gevaarlijk is voor een munt die door de mensen gedragen moet worden. En aangezien alle gebruikers anoniem blijven, is er direct argwaan. Monero zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid geen aansluiting vinden bij een overheid, zoals veel van de andere munten wel gelukt is.
Wat Monero op zijn beurt weer sterk maakt, is dat het probleem van de schaalbaarheid van de Bitcoin niet meegenomen is bij het ontwikkelen van deze blockchaintoepassing. De blokken zijn flexibel en er zijn veel meer blokken die gebruikt kunnen worden. Concreet betekent dit dat de betalingen met XMR nog steeds snel zijn, in tegenstelling tot de Bitcoin.

Koers en waarde van Monero

De meeste altcoins hebben een flinke piek gezien begin 2018 en zijn daarna ingestort, tot ongeveer 50% van hun waarde. Het stabiliseren van de waarde is wenselijk, maar een munt die 50% van de piekwaarde af zit, is geen interessante cryptovaluta voor de meeste investeerders. Gelukkig is dit bij de XMR niet het geval. De waarde ligt op het moment van schrijven niet ver van de grote piek af en de XMR krabbelt steeds verder terug. Zeker nu Ledger Nano S aangegeven heeft dat het de coin gaat ondersteunen.

Hieronder kun je de waarde en het koersverloop van de XMR zien.

Er is veel te zeggen over de eventuele ontwikkelingen van de XMR in de toekomst. Maar wat de Monero blockchain gaat doen, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Op het moment dat de Ledger Nano S te gebruiken is voor Monero, zal de waarde en interesse zeker toenemen. Blijft de interesse vanuit het DarkWeb zo groot, dan is het zeker de moeite waard om deze munt in de gaten te blijven houden. Maar, net als bij alle andere cryptovaluta, investeer nooit geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Het blijft een bijzonder volatiele markt.

Monero Wallet

Er is steeds meer informatie beschikbaar over de wallet voor cryptovaluta. Dat werd hoog tijd, want veel mensen gebruiken een online wallet die zij bij een exchange gekregen hebben. Dat is niet praktisch. Een online wallet is altijd gevoelig voor hackers en malware, en wanneer je een wallet hebt bij een exchange kun je de valuta nooit direct gebruiken op andere plekken zonder eerst overboekingen te moeten doen. De desktop wallet is veiliger, maar is ook constant verbonden met het netwerk, waardoor het alsnog riskant is.

Maar er is nog geen hardware wallet voor Monero, of XMR. Dat is bijzonder spijtig, zeker omdat de ontwikkelaars van Monero hier niets aan gedaan hebben. Gelukkig is de grootste speler op het gebied van de hardware wallet hier wel mee aan de slag gegaan. De ontwikkelaars van Ledger Nano S hebben toegezegd dat XMR bij de volgende editie van de Ledger Nano S ondersteund wordt. Dit lost een heel groot probleem binnen de community op en dát is bijzonder prettig voor de mensen die XMR hebben en op willen slaan op een veilige, koude locatie.

Hoe kun je Monero minen?

Monero minen is makkelijk dan het minen van Bitcoin. Dat betekent echter niet dat je er geen speciale apparatuur voor nodig hebt. Uiteraard, je kúnt wel Monero en XMR gaan minen met een gewone computer, wanneer er genoeg grafisch vermogen in je kaarten zit. Maar de kans dat je solo succes hebt, die is bijzonder klein. Ga je minen met een computer, dan moet je speciale software installeren. Daarnaast moet je je aansluiten bij een pool. Dit is in feite niets anders dan een groep mensen die samenwerken om zo een grotere kans te hebben op het vinden van een blok, om zo de XMR toegewezen te krijgen.

Wil je echt succes hebben, dan moet je investeren in een NVIDEA of AMD miner. Die kosten geld, maar zijn tegelijkertijd wel geschikt voor verschillende cryptovaluta. Je kunt dus switchen naar de tokens met de laagste moeilijkheidsgraad om zoveel mogelijk binnen te kunnen halen. Houd er wel rekening mee dat het mijnen van cryptovaluta onder vuur ligt vanwege de energie die op deze manier ‘verloren’ gaat.

Direct beginnen met Monero?

Er zijn veel verschillende cryptovaluta op de markt om een investering te doen. De meeste blockchainoplossingen lijken sterk op elkaar, maar de Monero die uit 2014 stamt, past niet in het rijtje van de toepassingen die weinig toevoegen. Bij XMR draait het allemaal om de anonimiteit en de snelheid waarmee de betalingen gedaan kunnen worden. Dat zijn sterke voordelen die zorgen voor meer interesse, maar die ook zorgen voor argwaan vanuit overheden.

Het grote probleem van Monero was het feit dat er geen hardware wallet beschikbaar was. Nu Ledger Nano S aangegeven heeft dat eraan gewerkt wordt, lijkt dit nadeel weg te vallen. Een laatste nadeel is nog geen antwoord op gevonden: De gebruikers hebben niets te zeggen over de toekomst van de toepassing en de munten. De vraag is echter in hoeverre dit belemmerend is voor de mensen die een kleine investering willen doen in cryptovaluta.

 

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges