Lisk informatie

Bij de lancering in 2016 was er direct veel aandacht voor Lisk. Het zou een beter alternatief zijn dan Ethereum, maar al snel bleek dat Lisk helemaal niet in hetzelfde spoor zou komen te zitten. Dit zorgde voor een verdere toename van de Lisk: Het bleek een welkome aanvulling te zijn op de bestaande cryptovaluta en heeft vooral een grote waarde voor de ontwikkelaars van programma’s. Op Lisk kunnen namelijk complete zijketens gebouwd worden, iets wat bij Ethereum niet kan omdat hier gewerkt wordt met smart contracts die in de blokchaintoepassingen verwerkt worden.

Dat Lisk de toekomst kan hebben, bleek overigens al snel. Zowel Hoskinson als Nerayoff stapten over van het ontwikkelen van Ethereum naar Lisk, en deze twee mannen hebben een cruciale rol gespeeld bij het opzetten van de Ethereum blockchain. Aangezien altijd aangeraden wordt om te kijken naar de toegevoegde waarde van een munt voordat je gaat investeren, is het goed om te kijken naar wat Lisk nou eigenlijk precies is.

Wat doet Lisk?

Lisk is vooral gemakkelijk. Waar veel cryptovaluta ingewikkeld zijn en eigen programmeertalen ontwikkeld hebben om de blockchain te kunnen gebruiken, heeft Lisk het anders aangepakt. Hier wordt gebruik gemaakt van JavaScript. Exact, een programmeertaal die nagenoeg alle ontwikkelaars al kennen en waar veel informatie over beschikbaar is.

Lisk is de eerste blockchain die modulair is en dat is belangrijk om mee te nemen in je overwegingen. Bitcoin heeft het probleem dat alle gegevens en transacties opgeslagen worden in de blokketen, waardoor het netwerk uiteindelijk dicht zal slibben. Bij Lisk gebeurt dit niet, omdat alle toevoegingen een eigen sidechain krijgen. Daardoor blijft de blockchain snel, maar het heeft nog een voordeel: Het lost het probleem van de schaalbaarheid op. Door alle mogelijke zijaders die gemaakt kunnen worden, is het mogelijk om virtueel eindeloos te expanderen.

Koers en waarde van de Lisk

De koersontwikkelingen van de Lisk zijn interessant te noemen. Na een lange aanloop waarbij vooral de initiële tokens verdeeld werden, is er begonnen aan een groei. In de eerste maand van 2018 is een flinke piek geweest in de waarde, maar dat is nietszeggend. Alle cryptovaluta hebben een sterke stijging in waarde gezien op dat moment, door de toegenomen interesse, in de minste plaats door de Japanners.

Wat opvallend is, is dat de waarde van de overige cryptovaluta na deze piek teruggevallen is en de koers genormaliseerd is. Bij Lisk is dat niet het geval geweest. De waarde van de tokens zijn juist verder gaan stijgen. Hieronder zie je de actuele koers van de Lisk.

(widget)

De koersen van de Lisk zijn interessant, maar het is belangrijk om te kijken naar het achterliggende idee. Zeker bij een blockchaintoepassing als Lisk valt of staat de token met de kracht vanuit de community. Deze blockchaintechnologie is vooral aantrekkelijk voor programmeurs, ontwikkelaars en start-ups. Dat lijkt niet aantrekkelijk, tot je ziet dat een bedrijf als Microsoft Azure al een partnerschap ingetekend heeft met Lisk. Wanneer er meer bedrijven zijn met een grote naam die zich verbinden aan Lisk, dan betekent dit een sterke toekomst.

Zoals vaker gezegd wordt, brengt het investeren in een cryptovaluta risico’s met zich mee. De Lisk heeft veelbelovende toekomstperspectieven, maar is niet zo zeker als andere cryptovaluta. Anderzijds zijn de kansen op een flinke waardestijging hier ook groter, zeker wanneer een bedrijf met omvang of capaciteit samen gaat werken met Lisk.

Lisk kopen

Denk je dat Lisk de toekomst gaat halen? Of wil je extra cryptovaluta vinden om jouw portfolio mee te verbreden zodat je een veiligere positie hebt binnen de markt van de cryptovaluta? Dan kun je Lisk kopen. Dit kun je eenvoudig doen op een website zoals LiteBit, waar je direct af kunt rekenen met iDeal.

Voor de mensen die al meerdere cryptovaluta hebben, is het kijken naar de exchange wellicht interessant. Hier kun je handelen tussen de verschillende tokens en dat betekent dat je veel sneller in kunt spelen op de ontwikkelingen binnen de markt. Zeker wanneer fiatgeld buitenspel gezet wordt. Zorg er echter wel voor dat je de tokens op een veilige plek op kunt slaan.

Wallet voor Lisk

Er zijn veel mensen die Lisk hebben laten liggen omdat zij geen veilige wallet kunnen kiezen voor deze tokens. Het is een probleem waaraan gewerkt wordt. Naar verluid zal de Ledger Nano S geschikt gemaakt worden voor de tokens door samen te werken met Lisk, maar op het moment van schrijven is dit nog niet het geval. Waar moet je dan heen om Lisk op te slaan?

Dan moet je naar Lisk zelf. Zij hebben een desktop wallet gemaakt, waarbij je een verificatieproces in twee stappen kunt activeren. Voor de tweede stap moet je echter wel betalen, en dat is natuurlijk niet heel fraai. Deze extra verificatiemethode is overigens niet eens nodig wanneer jouw computer afgezonderd staat, of niemand de desktop wallet kan vinden. Dat lijkt een voordeel, maar is het niet: Bij een malware aanval helpt het extra wachtwoord je namelijk ook niet.

Online wallets en desktop wallets worden afgeraden, omdat zij niet veilig zijn. De online wallet slaat de gegevens op een server op, en dat is op zich al riskabel. Een desktop wallet is altijd toegankelijk wanneer de computer met het internet verbonden is.

Wanneer Lisk met een optie komt om de tokens op te slaan op een hardware wallet, zullen de investeerders meer interesse hebben in deze tokens, en opgelucht adem kunnen halen. Op dit moment wordt dit gezien als het grote zwaktepunt van de Lisk, en terecht.

Hoe kun je Lisk minen?

Lisk is gebaseerd op Proof of Stake. Dit is het tegenovergestelde van Proof of Work, waar onder andere Ethereum en Bitcoin gebruik van maken. Dit betekent concreet dat er geen enkele manier is om Lisk te minen, omdat er geen codes gezocht kunnen worden, of gecontroleerd, waar een betaling tegenover staat. Wil je wel bezig met Lisk en wil je dat dit meer waard wordt, zonder te kijken naar de koers, dan moet je ervoor zorgen dat je in de top 100 komt te staan. Dan kun je Lisk ‘stapelen’. Besteed hier vooral niet te veel aandacht aan, als kleine investeerder lukt dit namelijk niet.

Daarnaast is het de vraag of je dit moet willen. Zoals eerder beschreven werd, is er geen veilige opslaglocatie voor de Lisk. Het stapelen van het vermogen is dan wellicht niet de meest aantrekkelijke optie voor de mensen die hun kapitaal enigszins veilig willen investeren in cryptovaluta.

Direct aan de slag met Lisk?

Lisk is een interessante optie voor de mensen die op zoek zijn naar een investering. Het is een blockchaintoepassing waarbij vooral programmeurs, ontwikkelaars en start-ups baat hebben en met een bedrijf als Microsoft Azure als partner, is de toekomst veelbelovend. Zeker nu de koers van de Lisk na de piek begin 2018 niet teruggevallen is, zoals de koersen van veel van de cryptovaluta.

Tegelijkertijd is er een nadeel dat nog inherent verbonden is aan de Lisk: Het kan niet veilig opgeslagen worden. Voor een beveiligingsprotocol met twee stappen moet zelfs betaald worden wanneer gebruik gemaakt wordt van de desktop wallet die door Lisk opgezet is. Wanneer deze problemen aangepakt kunnen worden, ziet de toekomst van Lisk er heel anders uit dan op dit moment.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges