IOTA informatie

Heb je je helemaal ingelezen in de cryptovaluta en heb je het idee dat je goed op de hoogte bent van alle mogelijkheden en ontwikkelingen? Dan is de kans bijzonder groot dat IOTA ervoor zorgt dat je opnieuw de boeken in moet duiken. Het is een cryptovaluta en tegelijkertijd veel meer dan dat. Wat echter direct opvalt, is dat er geen gebruik gemaakt wordt van de blockchaintechnologie. Het is geen blockchainplatform. Sterker nog, Tangle, waar IOTA op draait, heeft niets met een keten te maken.

IOTA is een project dat gebaseerd is op IoT, Internet of Things. Wat dit concreet betekent is dat een koelkast boodschappen kan bestellen voor je, en jouw smartapparaten voor je aan het werk kunnen gaan. Maar daarvoor moeten wel handelingen verricht worden, berichten verstuurd worden en betalingen gedaan worden. IOTA is hiervoor de oplossing en dat maakt het interessant, en tegelijkertijd bijzonder ingewikkeld. Want wat doet IOTA nou precies en hoe zit het met het minen van de tokens die hieraan verbonden zijn?

Wat doet IOTA?

Laten we voor het gemak beginnen met wat IOTA niet doet: Het maakt geen gebruik van slimme contracten, gebruikt geen blockchaintechnologie zoals Ethereum en Bitcoin wel doen, en het rekent vooral geen transactiekosten. Dat laatste gedeelte is ontzettend belangrijk. Stel je voor dat je inderdaad smartapparaten het werk over laat nemen en bestellingen laat plaatsen voor je. Dan kunnen dit grote bestellingen zijn, of tal van bijzonder kleine bestellingen. Wanneer er geen transactiekosten zijn, ligt de weg voor deze opties open.

Er wordt gebruik gemaakt van Tangle. In feite is dit niets meer dan een enorm aantal transacties die onderling verweven zijn. Het systeem is decentraal en dankzij de DAG-techniek, ofwel Directed Acyclic Grap technologie, is dit een baanbrekende optie geworden die naadloos aansluit bij de richting waarin de maatschappij zich beweegt.

Dat zorgt ervoor dat er mensen zijn die het argwanend in de gaten houden. IOTA kan namelijk de machine-economie, waar we op afstevenen, mogelijk maken. Het grote voordeel is daarnaast dat IOTA oneindig schaalbaar is. Daarmee verslaat het veel van de andere cryptovaluta. Wellicht heb je ooit gehoord van de ‘Ethereum Killer’? Wanneer dit doorgetrokken wordt, is de IOTA de ‘cryptovaluta gebaseerd op blockchain Killer.’

Koers en waarde van IOTA

De meeste cryptovaluta hebben een sterke stijging laten zien aan het begin van 2018. Aangezien IOTA alles anders doet, is de piek van deze toepassing een maand eerder al begonnen. Er was een directe aanleiding voor de enorme stijging in de waarde. De waarde steeg met 3 miljard dollar na een overeenkomst met Microsoft, Samsung en Volkswagen. Dat zijn geen kleine bedrijven, en het zorgde ervoor dat de investeerders een duidelijk beeld kregen van de toekomst. Internet of Things met zelfrijdende auto’s kwam ineens heel helder voor de ogen met deze partners.

Hieronder kun je de actuele koers van de IOTA zien:

 

 

Door de stijging van de koers, en de interesse over heel de wereld, steeg de IOTA. En niet zuinig, het knalde de top 5 in van alle cryptovaluta. Nu is dit op zich al een enorme prestatie, maar vergeet niet dat deze IOTA geen gebruik maakt van de blockchaintechnologie. Het is de enige munt die deze waardestijging meegemaakt heeft en die zoveel vertrouwen gewonnen heeft, zonder hierbij gebruik te maken van een technologie die de basis vormde van de rage.

Concreet betekent dit dat de IOTA altijd een opvallende speler blijft. Zijn er meer bedrijven die interesse hebben in deze toepassing, of wordt de community nog groter, dan is de kans groot dat dit inderdaad de cryptocurrency based on blockchain killer wordt.

IOTA kopen

Is jouw interesse gewekt en denk je dat de IOTA de markt over gaat nemen, of omver gaat gooien? Dan kan het een goed moment zijn om eens te kijken naar de manieren waarop je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Wanneer je kiest voor het handelen met een CFD zoals bij Plus500, speculeer je alleen op de koerswaarde van de IOTA. Het wordt op het internet voorgesteld als een manier om te handelen met IOTA, maar dat is het niet: Je hebt op geen enkel moment echt IOTA in je bezit.

Je kunt beter naar Binance gaan en daar een account aanmaken. Door eerst Bitcoin of Ethereum aan te schaffen, kun je vervolgens gaan handelen met cryptovaluta. Ben je niet nieuw in de cryptovaluta en heb je al een portfolio, dan kun je natuurlijk ook gewoon direct naar een exchange gaan om daar te gaan handelen. Heb een breed portfolio, dan wordt het handelen makkelijker. Je kunt dan inspelen op de onderlinge koersverhouding. Stijgt de waarde van IOTA terwijl de waarde van Ethereum tegelijkertijd daalt, dan kun je hier gebruik van maken. Dit geldt uiteraard ook voor tokens zoals XEM, Ripple en Litecoin.

IOTA wallet

Wanneer je wilt handelen met cryptovaluta, of wilt investeren, wordt de hardware wallet altijd aangeraden omdat dit de meest veilige optie is. Hier is een groot probleem voor de mensen die IOTA hebben. Trezor is een sterke aanbieder, net als Ledger, maar zij hebben alleen de mogelijkheid om munten op te slaan op basis van blockchaintechnologie. En dat is IOTA niet, want IOTA gebruikt Tangle. Daar houdt het verhaal vooralsnog op. Trezor noch Ledger zijn aan het werk met het openen van mogelijkheden, omdat de IOTA in basis compleet anders is dan de overige tokens, waar de hardware wallet wel geschikt voor is.

Daarom moet je wel kiezen voor een desktop wallet, of een online wallet bij een exchange zoals Binance. Er wordt veel gesproken over de vraag naar een hardware wallet overigens, dus de kans is groot dat er een initiatief gaat komen vanuit een community, of vanuit IOTA zelf. Wanneer dit gaat gebeuren, is echter niet duidelijk.

Hoe kun je IOTA minen?

IOTA maakt geen gebruik van de blokketentechnologie en kan niet gemijnd worden. Het is even goed opletten wanneer je hierover informatie zoekt, want de meeste websites zijn hier bijzonder oneerlijk over. Alle IOTA zijn al in omloop, er is dus geen manier om meer IOTA aan te maken. Maar je kunt wel gebruikmaken van een faucet. En dat is waar de informatie leugenachtig wordt. Er zijn veel websites die dit mijnen noemen, maar dat is het niet. De vergoeding die gegeven wordt, wordt op een andere manier opgezet. Vaak gebruiken de browser-miners in de faucet de hashrate om andere tokens te mijnen en worden deze omgezet in IOTA. Ook zijn er websites die gewoon onmogelijk veel reclame gebruiken, om zo een uitbetaling te kunnen doen.

Voor de mensen die met een faucet aan de slag willen: Er wordt uitgekeerd in IOTA. Dat is niet wat je nodig hebt om rijk te worden. Je hebt MIOTA nodig. Dit zijn 1 miljoen IOTA. Dat is vergelijkbaar met de Bitcoin faucets, waar satoshi uitbetaald worden. Ook hier heb je miljoenen satoshi nodig om rijk te worden. Aangezien je gemiddeld 20 satoshi of minder krijgt, is het de vraag of je hier de tijd in wilt stoppen. Het aanschaffen van IOTA door te betalen is op dit moment veel aantrekkelijker, en veiliger. Zeker omdat veel faucets stiekem je browser gebruiken om tokens te gaan mijnen. Ook zonder jouw toestemming.

Direct aan de slag met IOTA

Voor de mensen die direct aan de slag willen met IOTA, zijn er een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden. IOTA is niet langer de belofte. Door de samenwerking met Microsoft, Samsung en Windows is de belofte namelijk al waarheid en dat heeft gezorgd voor een sterke prijsstijging. Alle tokens die een prijsstijging gezien hebben, kunnen twee kanten op. De samenwerking kan goed verlopen en er kunnen nieuwe partners bij komen waardoor de community breder wordt. Dit zorgt voor een waardestijging en stijging van de vraag. De samenwerking kan ook stroef verlopen, zonder directe resultaten. Wordt de community ongeduldig, dan zal de prijs dalen.

Vergeet op geen enkel moment dat dit geen blockchaintoepassing is. Wanneer je het nieuws wilt volgen om in te spelen op de ontwikkelingen op de markt, houd dan in de gaten dat de waarde van de IOTA losstaat van andere cryptovaluta die gebonden zijn aan de blockchain. Dat is de kracht van de IOTA en tegelijkertijd ook de zwakte, omdat er nog geen hardware wallet is en deze op het moment van schrijven ook nog niet aangekondigd is. Online storage is wel mogelijk, of op een desktop wallet.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges