Ethereum informatie

Ethereum is een van de cryptovaluta met de sterkste waardestijging. De waarde schoot van 8 euro naar meer dan 1000 euro. Ethereum werd in 2013 ontwikkeld door Vitalik Buterin en wordt vaak vergeleken met de Bitcoin, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze cryptocurrency. Experts noemen Ethereum bijvoorbeeld een stuk sterker, omdat de technologie achter Ethereum veel flexibeler is en daarom toegepast kan worden op veel meer gebieden dan alleen de munt zelf, die Ether heet.

Daarnaast is een munt als de Bitcoin afhankelijk van het eigen succes. Het is niet op te schalen, heeft een vaste cap en is afhankelijk van het gebruik van de munt zelf. Bij Ethereum is dat niet het geval. Het is een technologie die het ontwikkelen van eigen projecten en munten mogelijk maakt. Het grote verschil is concreet dat Bitcoin geen gegarandeerde toekomst heeft, en Ethereum wel. Of dit ook geldt voor Ether zelf, dat is nog maar de vraag.

Wat doet Ethereum?

Waar Bitcoin een bijzonder smalle toepassing van de technologie van de blockchain is, is Ethereum dat niet. Je kunt Ethereum veel beter zien als een gemakkelijk te gebruiken toepassing waarmee je zelf de blockchain technologie kunt gebruiken. Ontwikkelaars en bedrijven kunnen hier toepassingen voor schrijven, maar het gaat veel verder dan dat. Startende ondernemers kunnen op deze manier startkapitaal vergaren zonder tussenkomsten van banken of overheden. De anonieme opzet van de blockchain maakt het daarnaast mogelijk om zonder tal van gegevens betalingen en stortingen te doen.

Dat is niet uniek voor Ethereum. De cryptovaluta is ontwikkeld na de economische crisis en is vooral bedoeld als snel en betrouwbaar betaalmiddel, met een waarde die niet afhankelijk is van het bankwezen. Daarnaast is het een ideale investering. Waar een spaarpotje volledig leeggeroofd kan worden door een faillissement van een bank, kunnen de cryptovaluta zoals de Ether niet een waardevermindering krijgen door een faillissement. De waarde is echter wel volatiel, de marktwerking heeft immers wel invloed op de koers.

Koers en waarde van Ethereum

Ethereum heeft tot begin februari 2017 geen spectaculaire waardestijgingen gezien. Er was eerder sprake van een langzame en gestage groei, maar in februari 2017 nam de waarde van de munt een vlucht en steeg het tot ongekende hoogte. Na de enorme piek begin januari 2018 is de koers weer gaan normaliseren. Wat de waarde van Ethereum gaat doen, is lastig te voorspellen. Hieronder kun je de grafieken zelf bekijken.

(widget)

Over de waarde van Ethereum in de toekomst wordt veel gespeculeerd. Dat heeft te maken met het nieuwe systeem dat gebruikt zal worden. In plaats van proof of work, waarbij de miners berekeningen moeten laten zien om zo Ether te verdienen, zal er gewerkt worden met proof of stake. Dit kan betekenen dat de waarde iets af zal gaan nemen, maar gezien de sterke technologie achter de Ether is het ook goed mogelijk dat de waarde juist zal stijgen. Gezien er zoveel over geschreven is, is de Ether alleen maar interessanter geworden voor speculanten, wat het een aantrekkelijke mogelijkheid maakt.

Ethereum kopen

Wanneer je wilt gaan handelen met Ethereum ofwel Ether, dan moet je eerst Ethereum in je bezit hebben. Je kunt Ethereum kopen op websites zoals [CTA INVOEGEN ETIENNE]. Hierbij is het goed om te kijken naar de prijsontwikkelingen en de mogelijkheden. Op de grotere websites zoals [CTA INVOEGEN ETIENNE] kun je Ethereum aanschaffen met alle mogelijke betaalmiddelen, waaronder iDeal. Heb je eenmaal een cryptomunt in je bezit, dan kun je ermee gaan handelen om winst te maken, of om te investeren in andere cryptovaluta die nog geen enorme prijsstijging hebben laten zien.

Wallet voor Ethereum

Voordat je Ethereum koopt, of een andere cryptovaluta, moet je een mogelijkheid hebben om de munten te bewaren. Je kunt ze op jouw computer opslaan, maar verstandig is dat niet. Een desktop wallet werkt al een stuk beter, maar dat is alleen handig wanneer je deze op een goede manier kunt verbergen. Net als bij een online wallet bestaat het gevaar dat je gehackt kunt worden, of dat de munten verdwijnen door malware.

Een optie die in ieder geval niet praktisch is, is het opslaan van de munten in een wallet die je via een website kunt gebruiken waar je ook handelt met de cryptovaluta. Dat lijkt handig, maar is het niet omdat je op die manier vastzit aan die website. Wil je gebruikmaken van een uitgelezen kans op een ander platform, dan heb je meerdere transacties nodig voordat je actie kunt ondernemen. In de meeste gevallen ben je dan te laat. Daarnaast kan de website gehackt worden, of kan de website verdwijnen, waardoor jouw wallet ook weg is.

Een hardware wallet is de beste optie. Ledger heeft verschillende modellen en opties voor de mensen die actief willen handelen met cryptovaluta. Dat is de meest praktische en veilige manier van opslaan. Dankzij de hardware wallet kun je de Ether altijd meenemen die je verdiend hebt, zodat je ook op andere plekken direct kunt gaan handelen.

Tip: Laat de Ledger Nano S niet in het zicht liggen. Steeds meer mensen weten wat cryptocurrency is en dat betekent dat steeds meer mensen weten dat er duizenden euro’s aan waarde op een hardware wallet kunnen staan. Hoewel het kraken zo goed als onmogelijk is, ben je het vermogen wel kwijt wanneer jouw hardware wallet verdwenen is.

Hoe kun je Ethereum minen?

Net als Bitcoin, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ripple, kun je Ethereum zelf mijnen. De tijd dat je Ethereum kon minen vanaf een gewone computer, die ligt achter ons. Wanneer je nu via een normale desktop wilt gaan mijnen, dan moet je er wel voor kiezen om in een pool te gaan mijnen. Door samen te werken met andere mensen, wordt de hashrate namelijk een stuk hoger en maak je meer kans op het succesvol binnenhalen van de coins. Dat betekent echter direct ook dat de winst verdeeld moet worden en dan blijft er weinig over.

Er is veel geschreven over cloudmining voor Ethereum. Wanneer je hiervoor kiest, maak je gebruik van de hardware en software van een bedrijf, tegen betaling. Op die manier kun je meer vermogen gebruiken, waardoor je meer Ethereum binnen kunt halen. Helaas zijn hier veel oplichters mee aan het werk geweest, waardoor cloudmining geen aantrekkelijke keuze meer is.

Gelukkig is er een alternatief. Je kunt ervoor kiezen om je eigen Ethereum Mining Rig op te zetten. Je kunt deze zelf in elkaar zetten door een goede videokaart te koppelen aan genoeg RAM en snelle processoren, zodat je een hoge hashrate behaalt. Videokaarten zijn echter schaars, juist vanwege het mijnen van cryptovaluta, en het opbouwen van een eigen rig kan veel tijd in beslag nemen. Zeker wanneer je niet precies weet hoe je het moet doen.

Voor de mensen die niet zelf aan de slag willen gaan, zijn er verschillende websites [CTA INVOEGEN ZOALS MINERSPLAZA.COM OF ETHEREUMMINERS.NL?] waarop je een kant-en-klare rig aan kunt schaffen. Is het een Plug&Play apparaat? Dan hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken, en je kunt direct aan de slag. De kosten van de hardware zijn afhankelijk van de hashrate: Hoe hoger de hashrate, hoe duurder de hardware.

Aan de slag met Ethereum?

Ethereum is een sterke technologie en maakt het mogelijk om veel meer uit de blockchain te halen. Ethereum wordt door de kenners de betere Bitcoin genoemd en dankzij alle interesse voor de Ether is het goed mogelijk dat de waarde van de munten in de toekomst alleen maar verder zal stijgen. Dit heeft er vooral mee te maken dat Ethereum oplossingen biedt voor problemen die bedrijven en particulieren op dit moment hebben, waar de Bitcoin dat niet doet. Tel daar de enorme waarde van de totale Ethereum markt bij op en je weet zeker dat Ethereum goede kansen biedt voor de mensen die zich hierin willen verdiepen.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges