Ethereum Classic informatie

Ethereum Classic wordt vaak een hard fork genoemd van Ethereum. De waarheid is echter precies omgekeerd. Ethereum, zonder toevoegingen, is de afsplitsing van het eigenlijke Ethereum netwerk na de hack in 2016 waarbij miljoenen verloren gingen. Veel volgers kozen voor een nieuwe code waarbij bepaalde handelingen teruggedraaid konden worden. De originele blockchain ging verder als Ethereum Classic, om zo het onderscheid tussen de twee aan te geven.

Dat betekent dat Ethereum Classic de eigenlijke basis is van de Ethereum. Het is de originele vom en is opgezet aan de hand van het grote voorbeeld, de Bitcoin, waarbij de problemen direct aangepakt werden. De schaalbaarheid bijvoorbeeld, die de Bitcoin verzwakt heeft, is niet bij de Ethereum Classic blockchain terug te vinden omdat de blokken kleiner zijn. Maar alle voordelen hebben ook nadelen. Zo heeft de blockchaintoepassing minder actieve gebruikers dan Ethereum zelf, en kunnen er nauwelijks updates toegepast worden omdat vastgehouden wordt aan de eigenlijke code, die gezien wordt als een ijzeren wet. Hoewel dit zeker zijn charme heeft en duidelijkheid biedt, betekent het ook dat het vast moet houden aan Proof of Work, en dat is precies waar de meeste overheden, organisaties en bedrijven vanaf willen.

Wat doet Ethereum Classic?

De reden waarom Ethereum opgezet is, is duidelijk. Op het moment dat de hackers aan de haal gingen met veel Ethers, werd besloten een nieuw systeem op te zetten, met de naam Ethereum. Het oude netwerk werd Ethereum Classic genoemd en het idee was dat het dood zou bloeden en de investeerders en bedrijven zouden meegaan naar de nieuwe toepassing. Maar zo werkt het niet bij speculanten. De grote trek naar het nieuwe netwerk maakte het mogelijk om goedkoop in te stappen in de oude Ethereum toepassing. Men vreesde aanvankelijk voor een pump & dump scenario waarbij snel grote bedragen geïnvesteerd worden om de koers omhoog te jagen en daarna alle munten ineens te verkopen zodat de speculanten rijk zouden worden en het netwerk opgeblazen zou worden.

Maar dát gebeurde niet. Er bleven mensen die het Ethereum Classic netwerk trouw bleven en de ontwikkelaars gingen aan de slag met het verder uitbouwen van een decentraal platform voor betalingen, en werkten verder aan de veiligheid en ondersteuning. Ethereum Classic werd daardoor, tegen alle verwachtingen in, een op zichzelf staand platform. Naast de Ethereum blockchain dus, die wel aangepast werd na de hack.

Koers en waarde van Ethereum Classic

De koersen van Ethereum Classic beginnen pas medio 2016. Dat is verraderlijk, want de Ethereum blockchain is véél ouder, maar had niet de ETC naam die het kreeg in 2016. Het koersverloop laat duidelijk zien dat het een interessante maar zeer volatiele koers is. De grove pieken en dalen maakt deze cryptomunt bijzonder geschikt voor de mensen die actief willen speculeren.

Hieronder kun je de actuele koersveranderingen van de ETC zien:

Over de toekomst van Ethereum Classic is ontzettend veel geschreven, maar nagenoeg alles is speculatief. Zo werd er gesproken over het samenvoegen van Ethereum en Ethereum Classic, wat op dit moment een onhaalbaar scenario lijkt. Wat wél interessant is om in de gaten te houden, is wat er gaat gebeuren op het moment dat Ethereum van Proof of Work naar Proof of Stake gaat. Omdat Ethereum Classic vasthoudt (of beter gezegd: vast moet houden vanwege de ijzeren wet van de code) aan Proof of Work, blijft het mogelijk om de Ethereum Classic te mijnen, in tegenstelling tot Ethereum. Voor de mensen die tegelijkertijd willen mijnen én willen handelen, is ETC dan vele malen interessanter dan Ethereum wanneer dit niet meer gemijnd kan worden. Vergeet daarnaast niet dat veel mensen mining rigs aangeschaft hebben voor duizenden euro’s. De vraag blijft dus altijd bestaan, ook wanneer overheden het mijnen willen verbieden.

Ethereum Classic kopen

Heb je het idee dat ETC een goede investering is, of ben je op zoek naar cryptovaluta om een bredere portefeuille op te zetten? Kijk dan eens bij Litebit. Daar kun je met iDeal direct cryptovaluta kopen, zoals Ethereum Classic, maar ook Ripple en veel andere tokens die al dan niet gekoppeld zijn aan een blockchaintoepassing. Wil je een andere website hebben waar je met iDeal ETC kunt kopen, kijk dan eens bij BitVavo of BTCDirect.

Heb je al cryptovaluta en wil je een gedeelte van het digitale geld gebruiken om aan de slag te gaan met ETC, dan kun je terecht op nagenoeg elke exchange. Aangezien ETC de eigenlijke variant van Ethereum is, was dit een van de eerste digitale eenheden die naast de Bitcoin verhandeld kon worden. Binance is daarmee een sterke optie, net als Kraken en uiteraard Changelly.

Let erop dat je een wallet moet hebben om ETC aan te kopen. Verschillende exchanges en websites bieden eigen wallets aan, maar het is niet aan te raden om deze te gebruiken.

Ethereum Classic Wallet

Handelen met cryptovaluta, investeren in digitaal geld, het zijn geweldige manieren om mee te groeien in de expanderende markt van online geld. Maar begin bij de veiligheid van jezelf en je vermogen. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel mensen op fora en websites beweren dat online wallets prima geschikt zijn voor het handelen met cryptomunten. Heb jij jouw vermogen bij een exchange in een wallet staan, dan kun je op elk moment van de dag het complete kapitaal verliezen. Door een hack, door malware, of door faillissement van de website die de wallet in beheer heeft.

Schakel daarom altijd zo snel mogelijk om naar een hardware wallet. Voor ETC is dit overigens ontzettend makkelijk. Het is niet alleen een van de eerste cryptovaluta, het is een token dat ontwikkeld is volledig op basis van de blockchaintechnologie. Met andere woorden: Je kunt makkelijk een ETC hardware wallet vinden bij bijvoorbeeld Ledger, omdat de hardware wallet specifiek ontwikkeld is voor munten zoals de ETC.

Heb je nog geen hardware wallet, zorg er dan voor dat je deze koopt vóórdat je vermogen ineens verdwenen is.

Hoe kun je Ethereum Classic minen?

ETH kun je op dit moment nog minen, maar wanneer de blockchain omgezet wordt naar Proof of Stake, kun je Ethereum minen vergeten. Dan komt ETC in beeld. Ethereum Classic minen is goed mogelijk, maar het wordt online vaak veel makkelijker voorgesteld dan het eigenlijk is. De moeilijkheidsgraad van het mijnen van ETC ligt doorgaans hoog. Dat betekent dat je een hoge hashrate nodig hebt om succes te kunnen hebben. Concreet betekent dit dat je met een computer niet ver meer komt. Je hebt een mining rig nodig, je moet gaan mijnen in de pool of op andere manieren samen gaan werken met andere mensen.

Het is goed om hier even aan te geven dat cloud mining geen goede optie is. Er zijn websites waar apparatuur en hashrates van bedrijven ‘gehuurd’ kunnen worden om zo te gaan mijnen. Vaak kost dit veel geld voor weinig opbrengst, als er al sprake is van opbrengsten. Veel van de websites zijn ineens weg en dan is de investering ook weg. Wil je gaan mijnen, zorg dan voor een goede rig, of een aansluiting bij een pool met:

  • Een geschiedenis met goede opbrengsten;
  • Een lage uitbetalingsdrempel voor jouw zekerheid;
  • Een groot aantal gebruikers;
  • En een actieve community die mensen op weg helpt.

Direct aan de slag met Ethereum Classic?

Wanneer je op zoek bent naar een goede munt om in te investeren, dan wil je niet alleen naar de munt zelf kijken. Vaak gaat het om de toepassingen achter de valuta en bij Ethereum Classic is dat zeker het geval. Je vindt hier een enorme community met bedrijven en mensen die allemaal aan het werk zijn op de blockchain. Zij maken hier slimme contracten, of dapps, waarmee zij precies op kunnen zetten wat zij nodig hebben. Ideaal voor startups, sterke opties voor ondernemers en uitgelezen kansen voor de ontwikkelaars en programmeurs. Maar er is een nadeel: Niet alle programmeercodes kunnen gebruikt worden.

Besef goed dat dit een volatiel product is. Wil je investeren in cryptovaluta, zorg dan voor een goede spreiding van het risico en investeer nooit geld dat je niet kunt missen. ETC is een interessante blockchaintoepassing wanneer je deze naast veel van de andere altcoins legt, maar let vooral op de toekomst met het mijnen van de munten. De kans is namelijk groot dat de toekomst van Ethereum

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges