Dogecoin informatie

Er wordt vaak gezegd dat de Dogecoin begonnen is als een grap. Dat is niet helemaal waar. Deze altcoin van de Bitcoin werd opgericht met een visie. Billy Markus richtte de cryptomunt al op in 2013 en wilde een groter publiek bereiken dan Bitcoin voor elkaar kreeg. Dit deed hij door de waarde van de tokens veel lager op de markt te plaatsen en een hond te gebruiken als logo. Deze hond is nog altijd prominent aanwezig op de Dogecoin en de waarde van de tokens staat nog steeds verder onder de euro. Dat maakt de instap een stuk makkelijker voor nieuwe investeerders, maar het spreekt ook veel meer tot de verbeelding. Wat vind je een prettiger idee: Een transactie doen van 0.000001 Bitcoin met de hoop dat de komma goed staat, of betaal je liever gewoon 25 Dogecoin?

Hoewel de insteek zowel grappig als ambitieus was, is de Dogecoin nu een van de klassieke altcoins. Het valt daarmee in dezelfde categorie als de Litecoin, ware het niet dat er al betaald kan worden met Dogecoin op verschillende plaatsen en dat er niet alleen een actieve community is, maar ook een betrokken community. Er wordt met regelmaat gegeven aan goede doelen en het bobsleeteam uit Jamaica kon in 2014 naar de spelen toe dankzij de Dogecoin.

Nu betekent dit niet veel voor de waarde van de munt, maar wél voor de toekomst van de Dogecoin. Een actieve en betrokken community is het doel van veel van de blockchaintoepassingen, en het is iets dat Dogecoin al lang voor elkaar heeft. Is het daarmee een interessante investering? Dat valt nog te bezien, want Dogecoin heeft een ‘probleem’ dat groot kan worden voor de grootbezitters van de munten.

Wat doet Dogecoin?

Dogecoin is precies wat je mag verwachten van een cryptomunt. Het is digitaal geld dat snel en zo goed als gratis gebruikt kan worden om betalingen te doen. Ideaal, want dat betekent dat je de munten nu al kunt gebruiken op de exchange en in kunt zetten als betaalmiddel. Er is echter een groot verschil met de overige munten die we kennen en behandeld hebben op de website. En dat heeft indirect te maken met de schaalbaarheid.

De oprichter wil Dogecoin de munt van het volk maken. Er moeten genoeg munten zijn en het is belangrijk dat de instap laag blijft, zodat alle mensen mee kunnen doen op de online geldmarkt. Daarom heeft Markus besloten dat er geen market cap gezet wordt op de Dogecoin. Dat betekent letterlijk dat het aantal munten gewoon door blijft groeien zolang er mensen zijn die om de munten vragen. En dat heeft gevolgen. Wanneer je wilt gaan investeren (dus niet speculeren!), dan is het vastzetten van je kapitaal op Dogecoin een mogelijkheid. Maar je moet dan wel rekening houden met de mogelijke inflatie. Door het bijdrukken van nieuwe eenheden daalt de waarde per eenheid, vooral wanneer er ineens heel erg veel tokens gemaakt worden.

Dit kan opgelost worden door een market cap in te stellen en dit is meerdere malen voorgesteld vanuit de ontwikkelaars. Op het moment van schrijven wil Markus hier nog niet aan omdat dit een sterke stijging van de waarde van de Dogecoin zou betekenen en dat is niet in lijn met de visie tijdens het opzetten van de munt. Wel is het goed om dit in de gaten te houden wanneer je wilt speculeren en ziet dat er een market cap ingesteld wordt.

Koers en waarde van Dogecoin

De koers van de Dogecoin lijkt ontzettend grimmig, maar wanneer je kijkt naar de absolute waarde van de munt uitgedrukt in fiatgeld, dan valt dit sterk mee. Op dit moment is de waarde van de Dogecoin teruggevallen na een flinke piek. Dit heeft onder andere te maken met de eerdergenoemde market cap. Het is interessant om de grafiek hieronder goed te bestuderen, zodat je zelf kunt zien wat de waarde van de tokens precies gedaan heeft.

[widget]

De toekomst van de Dogecoin is afhankelijk van een aantal punten. Het eerste punt is dat de toekomst afhankelijk is van de vraag of het de enige altcoin blijft met een sterke naam en een lage instapwaarde. Daarnaast moet er gekeken worden naar een eventuele market cap, vooral eentje die reëel is en binnen korte tijd bereikt kan worden. Maar de echte toekomst van de Dogecoin ligt in de ogen van de experts elders. Wanneer Dogecoin straks inderdaad gebruikt kan worden als betaalmiddel op verschillende plekken, waaronder in Nederland, dan is dát wat echt belangrijk wordt voor de tokens. Zeker in samenhang met een market cap van 100 miljard munten.

Dogecoin kopen

Dogecoin is een gevestigde munt met een grote naam. En dat heeft een voordeel. Je kunt ervoor kiezen om direct naar Litebit te gaan om daar Dogecoin aan te kopen met iDeal. Dit kun je ook doen bij AnyCoinDirect. In tegenstelling tot veel van de overige altcoins hoef je dus niet eerst aan de slag te gaan met het aankopen van Ethereum of Bitcoin om dan pas naar de exchange te gaan voor het handelen in de crypto.

Dat gezegd hebbende: Wanneer je actief wilt gaan handelen en speculeren en je wilt gebruik kunnen maken van koersschommelingen, die zeer belangrijk zijn bij Dogecoin omdat je letterlijk duizenden munten ineens kunt kopen of verkopen, dan is het belangrijk dat je een account hebt bij een veel grotere exchange omdat daar meer mensen actief bezig zijn met de handel. Je kunt dan kijken naar Binance, of de exchange die we al zo vaak genoemd hebben: Kraken.

Let er goed op dat je een wallet moet hebben voordat je Dogecoin aanschaft. Wanneer je de tokens aanschaft en je hebt geen wallet, ook niet op de exchange, dan kunnen de tokens niet uitgekeerd worden. Heb je de tokens op een wallet staan bij de exchange, vraag je dan even af hoe veilig dit eigenlijk precies is.

Dogecoin Wallet

Er zijn wallets op de exchange, en online wallets voor de gebruikers van Dogecoin. Die kun je beveiligen, maar echt 100% veilig wordt het niet omdat het altijd gevoelig zal zijn voor hackers en andere mensen die op zoek zijn naar problemen. Daarom is het slimmer om te kiezen voor een hardware wallet. KeepKey en Ledger staan bekend om modellen die sterk in de markt staan en waar je verschillende cryptomunten op kunt slaan, waardoor het aanzienlijk makkelijker wordt om te gaan handelen, speculeren of betalen. Je hebt namelijk alle munten altijd bij je.

De modellen van Trezor zijn overigens ook prima geschikt voor de Dogecoin. De nieuwere modellen van de hardware wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig van extra beveiliging te voorzien.

Hoe kun je Dogecoin minen?

Dogecoin was prima te minen in 2014. Net als de meeste munten. Maar omdat Dogecoin gebruikmaakt van dezelfde basis als Bitcoin, is het minen van de munten niet rendabel meer. De enorme farms die gebouwd zijn in China met de TH-snelheden zorgen ervoor dat de ‘gewone’ miner niet meer aan winst toekomt. Het enige dat je krijgt, is een hoge stroomrekening. En voor Dogecoin is er een betere oplossing. Er is namelijk een faucet die gebruikt kan worden. Of beter gezegd: Er zijn heel veel faucets.

Nu geven we direct toe dat je hier geen miljonair van wordt. En het kan vervelend worden met het oplossen van Captcha nummer 1200. Maar het is wel een manier om snel een aantal Dogecoin te verzamelen waarmee je naar de beurzen kunt. Hierbij kun je de volgende vraag stellen: Hoeveel is mijn tijd waard?

Het gebruiken van een faucet kan uren in beslagnemen met een kleine opbrengst. Wanneer je tien euro om zou zetten in Dogecoin kun je direct aan de slag met deze munten. Het is dus maar wat je zelf wilt.

Direct aan de slag met Dogecoin?

Dogecoin is een interessante altcoin omdat de waarde van de munten zo laag ligt dat het nog aantrekkelijk is voor veel mensen over heel de wereld. Het is begrijpelijk, het is te bevatten en het is vooral meer dan cijfers áchter de komma. Maar dat wil niet direct zeggen dat het een munt is waar je al jouw geld op in moet zetten. Dogecoin is bedoeld als betaalmiddel en leent zich prima voor speculaties op de grotere exchange, voor een investering is het systeem achter de munt nog niet optimaal. Net als bij fiatgeld ontstaat er inflatie door het bij blijven maken van de munten, wat een negatief gevolg kan hebben voor de mensen.

Maar we moeten direct zeggen dat er weinig altcoins zijn die een community hebben die zo groot is als die van de Dogecoin en dat kan eenvoudig het verschil maken. Wanneer Dogecoin een bobsleeteam kan financieren en daklozen over heel de wereld kan helpen, dan is direct duidelijk dat deze munt niet snel van het toneel zal verdwijnen.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges