Dash informatie

Bitcoin staat erom bekend dat het mensen miljonair gemaakt heeft. Dash, ook wel Bitcoin 2.0 genoemd, heeft ook veel mensen miljonair gemaakt maar deze verhalen zijn nooit zo groot in de media gekomen als de verhalen van de Bitcoin miljonairs. Dat kan goed te maken hebben met de anonieme basis van de Dash, die daarmee veel interessanter is dan bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. De munt die eerst DarkCoin heette, heeft een spectaculaire groei meegemaakt en heeft veel gebruikers die de voordelen keer op keer benadrukken. Maar het is niet allemaal geweldig wanneer het om Dash gaat.

Dash is namelijk, net als veel andere cryptovaluta, volledig afhankelijk van de community. Er moeten veel transacties zijn om de anonimiteit te kunnen waarborgen bij de betalingen die verricht worden, en meer dan eens wordt daarover geklaagd over de gebruikers. Dash mag de verbeterde Bitcoin heten, de kans bestaat dat het de strijd gaat verliezen van de Ripple, die op dit moment sterker in de schoenen lijkt te staan.

Wat doet Dash?

Dash is een altcoin. Dat betekent dat de munt gebaseerd is op de Blockchaintechnologie, net als de Bitcoin. Maar omdat Dash pas in 2015 opgezet is, heeft het kunnen leren van de fouten van de Bitcoin. Zo zijn de blokken kleiner gemaakt waardoor de snelheid en schaalbaarheid van de technologie veel groter op te zetten is. Dat is een groot voordeel wanneer je werkt aan een onafhankelijk financieel systeem. Dash is daarnaast veiliger dan veel van de andere munten, omdat er gebruik gemaakt kan worden van InstantSend.

Maar Dash heeft wel zijn eigen problemen. Zo heeft het bij lange na niet de aandacht gekregen die andere altcoins wel gehad hebben, heeft het geen revolutie weten te ontketenen en daarmee zijn de ontwikkelingen redelijk tam gebleven. Ja, de koersstijgingen zijn spectaculair, maar de community klaagt over de omvang van het aantal gebruikers. Overigens is Dash wel een van de blockchaintechnologieën die verder na heeft gedacht, en dat pleit voor de toekomst: De transactiekosten worden direct geïnvesteerd in het platform zelf, waardoor groei verwezenlijkt kan worden zonder extra kapitaal aan te trekken op andere manieren.

Koers en waarde van Dash

Dash heeft een bijzonder lange aanloopperiode gehad waarin het langzaam groeide. Pas rond februari 2017 werd de echte groei ingezet, waarna een piek gezien werd van meer dan $1000,- voor een Dash. Net als de meeste altcoins is de waarde daarna hard gezakt, en op dit moment heeft de koers nog niet 50% van de waarde van de piek die eind december 2017 te zien was. Maar daar moet bij gezegd worden dat de piek van de Dash hoger lag dan die van veel van de andere cryptovaluta, waardoor het herstel langer zal duren.

Hieronder kun je zelf bekijken wat de koers van de Dash doet op dit moment:

Net als alle andere cryptovaluta is de waarde van de Dash volatiel. Bijzonder volatiel zelfs en dat is de reden waarom gezegd wordt dat Dash het gaat verliezen van de Ripple omdat die veel meer bedrijven en overheden aan zich heeft weten te binden, waardoor de volatiliteit af zal nemen. In hoeverre dit een nadeel is voor de Dash is nog maar de vraag: Speculanten hebben immers baat bij een volatiele markt. Zoals altijd is het niet aan te raden om geld te investeren dat je niet kunt missen.

Dash kopen

Wanneer je graag aan de slag wilt met Dash, maar je nog geen cryptovaluta hebt om mee te handelen, dan kun je niet beginnen op een exchange. Je moet er eerst voor zorgen dat je met jouw fiatgeld (euro’s, dollars) cryptovaluta aan kunt kopen. Dat kun je bij Litebit doen, maar een andere website die steeds meer in trekt lijkt te komen, is AnyCoinDirect. Bij beide websites kun je met iDeal of bankoverschrijving direct cryptovaluta aanschaffen. Hiervoor heb je uiteraard wel een wallet nodig.

Heb je wel cryptovaluta waarmee je kunt gaan handelen, dan is het net even iets makkelijker. Je kunt dan gebruikmaken van alle grote websites waar cryptovaluta verhandeld kunnen worden. Hieronder vallen onder andere Kraken, al is Binance op dit moment nog altijd de snelste ter wereld. Ben je op zoek naar een andere optie, met een eigen cryptomunt en rente? Bitconnect is een platform opgezet door een fintech-bedrijf en wint steeds meer terrein.

Let in alle gevallen op dat je daadwerkelijk een munt aankoopt en niet alleen inzet op een koerswaarde. Zie je het woord CFD staan of binaire optie, dan ben je op de verkeerde website terechtgekomen. De websites hierboven zijn allemaal geschikt voor de handel in cryptovaluta. Zorg er wel altijd voor dat je een wallet hebt vóórdat je een cryptomunt aankoopt. Anders kun je de munten namelijk nergens bewaren en dat is bijzonder onpraktisch.

Dash Wallet

Handelen in cryptovaluta, investeren in coins, het is een leuke manier om bezig te zijn met de grote internationale markt. Maar op het moment dat je aan de slag gaat met je kapitaal, moet je zeker weten dat je een sterke wallet hebt. Online wallets worden vaak aangeraden omdat deze gratis zijn, maar de vraag is in hoeverre je jouw kapitaal online wilt hebben staan. De cold storage is een manier van opslaan waar niemand bij kan, en dat is zeker niet online.

Er is geen hardware wallet die specifiek ontworpen is voor Dash, gelukkig. Er zijn wel hardware wallets die ontzettend veel verschillende munten ondersteunen, waaronder de Dash. De Ledger is uiteraard het meest gewilde model, in Nederland maar ook internationaal. Wil je zeker weten dat je jouw Dash op kunt slaan, bestel dan de Ledger Nano S of de Blue-variant van de Ledger. Deze ondersteunen veel cryptovaluta, waaronder de Dash. De Nano S is de goedkopere versie die zeker geschikt is voor mensen die dagelijks willen gaan handelen, of de munten gewoon veilig op willen kunnen slaan.

Hoe kun je Dash minen?

Er zijn veel mensen die op zoek gaan naar de manieren om cryptovaluta te mijnen. Logisch, want er zijn veel verhalen van mensen die er ontzettend veel geld mee verdiend hebben. Wat echter steevast vergeten wordt, is dat de succesverhalen uit een periode komen waarin de meeste mensen geen idee hadden wat het was. Er was weinig concurrentie, de moeilijkheidsgraad lag laag en door het geringe aantal mensen die aan het mijnen waren, leverde het tientallen euro’s per dag op. Of honderden en heel soms duizenden.

Ga je nu zelf aan de slag en bouw je wat leuks in elkaar, dan mag je blij zijn wanneer je de stroomrekening eruit haalt en een euro overhoudt voor elk uur dat je erin gestoken hebt, tenzij je geluk hebt met de coins die je kiest. Met Dash heb je weinig kans. De moeilijkheidsgraad ligt hoog, er zijn veel mensen die ermee bezig zijn en zonder complete ASIC miner kom je er niet. Of je moet ervoor kiezen om in een pool te gaan mijnen en de opbrengst te delen met een paar duizend andere mensen.

Wil je toch gaan mijnen, wees dan slimmer dan de rest. Kies een kleinere altcoin die te mijnen is en waarvan jij denkt dat de waarde weleens heel hard kan gaan stijgen. Heb je succes en stijgt de waarde, dan kun je Dash kopen van je opbrengsten met het mijnen.

Direct aan de slag met Dash?

Dash is een interessante cryptomunt voor de mensen die een grotere investering willen doen. Vanwege de huidige koerswaarde is het lastig om direct in te stappen, zeker wanneer je aan risicospreiding wilt doen. De mensen die al geld verdiend hebben met cryptovaluta en die een breder portfolio op willen zetten, kunnen zeker eens kijken naar de mogelijkheden van deze munt. Daarbij is het goed om te kijken naar de uitgangspunten van Dash. Is het inderdaad de Bitcoin 2.0 of is het een munt die het af gaat leggen tegen de andere altcoins?

Aangezien Dash gebruikt kan worden als betaalmiddel en derhalve ook gebruiksvriendelijk opgezet is, is er zeker een toekomst voor de blockchaintoepassing en de munt zelf. De vraag is alleen in hoeverre de munt weer in waarde zal stijgen. Zal het de piekwaarde nog eens aan kunnen tikken in de toekomst en weet het bedrijven aan zich te binden om zo een bredere community op te zetten?

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges