Cardano informatie

De Bitcoin was niet de eerste toepassing van de blockchain om zo een alternatief te bieden voor de fiat valuta. Het was wel de eerste keer dat het met succes gedaan werd, en het succes heeft ervoor gezorgd dat binnen korte tijd bekend was wat nou precies cryptovaluta was. Zelfs de mensen die niet wisten wat het nou precies was, wisten dat het een alternatief betalingsmiddel werd met een toekomst.

Die toekomst werd in twijfel getrokken toen alle platforms een eigen munt op begonnen te zetten en veel van de cryptovaluta stukgingen in het proces. De wildgroei heeft ervoor gezorgd dat er voorzichtig omgegaan wordt met de cryptovaluta, maar er zijn nog steeds nieuwe munten die wel een veelbelovende toekomst hebben. Cardano moet zeker in die lijst staan. Vooral vanwege de wetenschappelijke aanpak, het constant werken aan nieuwe oplossingen en een visie die toekomst heeft.

Wat doet Cardano?

Cardano is de wetenschappelijke aanpak van de blockchain. Zelf beweert het de eerste wetenschappelijke aanpak te zijn, maar dat is natuurlijk niet te staven. Cardano heeft de problemen van de voorgangers opgepakt en geanalyseerd en is hiermee aan het werk gegaan. Daarmee wilde het vooral een sterker systeem worden dan LiteCoin, Ripple, Ethereum maar ook sterker dan de Bitcoin die problemen aan de horizon ziet komen.

Wat Cardano precies is, is een blockchain die anders is dan de Bitcoin blockchain. Aan de Cardano blockchain is een eigen currency verbonden, de ADA. ADA is proof of stake, in tegenstelling tot de proof of work protocollen die gebruikt worden door Bitcoin.

Cardano is vooral een manier om slimme contracten op te zetten. In die visie is het niet uniek, er zijn meer blockchaintoepassingen die dezelfde visie hebben. Waarin Cardano wel uniek is, is dat het wil functioneren als een alternatief voor het bankstelsel op plekken waar deze financiële toepassingen niet mogelijk zijn, zoals in achterstandsgebieden.

Cardano wordt beheerd door een stichting uit Zwitserland en heeft verschillende grote partners op technologisch gebied. De grootste namen hieronder zijn OIHK en Emergo.

Het is goed om te beseffen dat Cardano een proces in wording is. Op de website van Cardano zelf kun je zien hoever de blockchain is met de ontwikkeling. De volgende stap is het decentraliseren van de blockchain, zodat het echt een decentraal netwerk is. Dat is het op dit moment nog niet.

Koers en waarde van Cardano

De Cardano heeft uiteraard geen eigen koers. Cardano is de blockchaintoepassing. De currency die hieraan verbonden is, is de ADA en daar is veel over te zeggen. Zo is de interesse in het aankopen van ADA sterk gestegen in het begin van 2018. Dit heeft te maken gehad met de enorme piek in de waarde (relatief gezien) in december 2017. Het gevaar van de koers van ADA is dat er veel Japanse beleggers en investeerders gekocht hebben, zonder dat Cardano of ADA zich al echt bewezen heeft. Dit betekent dat dit een zeepbel kan worden. Hieronder zie je de actuele koers van de ADA.

(widget)

Wat de toekomst voor ADA gaat betekenen, hangt sterk af van Cardano zelf. Wanneer de blockchain decentraal wordt en zich een toegevoegde waarde kan laten zijn voor de blockchaintoepassingen, door bijvoorbeeld een alternatief financieel systeem te worden in achterstandsgebieden, dan is de kans groot dat de waarde stijgt. Aangezien er veel geïnvesteerd is vanuit Japan, is het goed om die markt ook in de gaten te houden wanneer je gaat speculeren.

Cardano kopen

ADA kun je kopen via de grotere websites zoals Binance. Het is echter nog lang niet vanzelfsprekend dat je ADA kunt vinden op de exchange en de websites waar je kunt handelen van cryptovaluta. Dit heeft niets te maken met het feit dat de munt of de blockchain zich nog niet bewezen heeft. Het heeft ermee te maken dat de ADA pas recentelijk opgepakt is door de radar en nog toegevoegd moet worden aan de websites die net even iets langzamer zijn dan de grotere beurzen.

Je kunt ervoor kiezen om ADA aan te kopen met fiat valuta, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om te gaan handelen met de cryptovaluta die je op dit moment al hebt. Heb je dit niet en wil je geen handelsrekening openen bij een website als Binance, dan kun je ervoor kiezen om te handelen in ADA futures waarbij gespeculeerd wordt op de koersveranderingen van ADA, zonder daarbij ADA aan te moeten kopen.

Let er goed op dat je een wallet moet hebben wanneer je cryptovaluta wilt kopen. Heb je geen wallet, dan kunnen de cryptovaluta niet naar je overgemaakt worden. Daarom regelen de meeste websites voor handel in cryptovaluta voor een wallet voor de gebruikers, maar die is niet veilig en niet praktisch.

Wallet voor Cardano

Cardano heeft een eigen wallet ontwikkeld. Dit is de Deadalus en deze is ontwikkeld door een van de partners van Cardano, IOHK. De wallet is geschikt voor gebruikers met Windows en MacOS, de wallet met ondersteuning voor iOS, Android en Linux staan op de planning, maar zijn op het moment van schrijven nog niet ontwikkeld. Het verschil tussen de Deadalus wallet en online wallets is dat de veiligheid van de wallet hoger is.

Of Cardano gaat werken aan ondersteuningen voor een hardware wallet, ofwel koude opslag voor de ADA, is op het moment nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat steeds meer gebruikers en eigenaren hierom gevraagd hebben op verschillende fora en websites. Dit maakt de kans groter dat er stappen gezet gaan worden in deze richting, aangezien Cardano en ADA afhankelijk zijn van de gebruikers, zeker met het netwerk waarbinnen proof of stake gebruikt wordt.

Hoe kun je Cardano minen?

Cardano kan niet gemined worden, en ADA ook niet. Het is een proof of stake coin, wat het mijnen onmogelijk maakt. Heb je eenmaal ADA en weet je een groter aantal munten te verzamelen, dan kun je door te stapelen extra waarde verkrijgen. Hierover is echter nog niet veel bekend, er wordt verwacht dat de manier om te verdienen met ADA medio april 2018 bekend gemaakt zal worden.

Direct beginnen met Cardano?

Cardano heeft een lange aanloopfase gehad. Eigenlijk een veel te lange aanloop, want deze begon in 2015 en eindigde pas in 2017. Het voordeel is dat de partners van Cardano vooral technologische bedrijven zijn die zelf de toepassingen, oplossingen en wallets kunnen bieden aan de gebruikers. Aangezien er nog niet veel bekend is over ADA of Cardano, zijn er twee manieren om dit systeem te benaderen.

Je kunt ervoor kiezen om zo snel mogelijk in te stappen, zodat je erbij bent wanneer dit eenmaal groter gaat worden. Het risico is dat er geen garantie is dat de blockchain of de munt een toekomst heeft, maar hierover zijn redelijke inschattingen te maken wanneer je de verschillende fora de komende weken in de gaten houdt.

De meeste mensen zullen afwachten tot Cardano eenmaal echt decentraal geworden is en er meer bekend is over het proof of stake protocol dat gebruikt zal worden. Ook wachten de meeste investeerders en beleggers tot de markt in Japan iets stabieler wordt, aangezien hier de meeste ADA eenheden verhandeld zijn en dit de komende tijd meer verspreid plaats zal hebben wanneer de experts gelijk hebben.

Volg ons:

ICO’s

Wallets

Exchanges